Pages

duminică, 1 mai 2011

Beatificarea Papei Ioan Paul al II-lea

Da, un eveniment international demn de luat in seama. Bila alba TVR-ului pentru "coverage" (chiar daca pe TVR2 si TVR Info), bila neagra site-ului cinemagia pentru ca nu le pasa suficient de mult pentru a pune un program tv corect.

Ziarele au inceput "coverage"-ul pe ton de scandal. Ca aia se vinde. Destul de urat. Au scormonit dupa diferite probleme (reale sau nu, e irelevant) pentru a demonstra ca a fost doar un om, ca a facut greseli. Si? Hai sa ne gandim un pic, Stefan cel Mare este sfant, chiar daca a luptat si ucis (si probabil a facu muulte altele, dar e, din nou, irelevant). Deci nu este nimic altceva de spus, cred eu.

Papa Ioan Paul al II-lea (sursa: tvr.ro)
In schimb Papa Ioan Paul al II-lea a fost cel mai bun papa pe care am putut sa-l avem in timpul comunismului si la caderea cortinei de fier. A fost clar unul din cei mai influenti lideri ai sec. XX. Intr-o perioada in care catolicismul si religia in general pierde teren in fata "vietii moderne", el a reusit sa reduca semnificativ acest lucru, investind mult in relatia cu tineretul.

A vizitat foarte multe tari in care se credea ca "nu are ce cauta" sau "nu va reusi sa mearga". A reusit inclusiv sa viziteze Romania, o tara in care religia oficiala este ortodoxismul, iar mai-marii ortodocsi erau fooooarte reticenti.

A imbunatatit semnificativ relatiile intre religii (stiati ca Dalai-Lama l-a vizitat pe Papa de 8 ori?). A contribuit semnificativ la caderea comunismului.

Chiar merita sa fie sanctificat cat de curand. Si beatificarea este primul pas. Imi doresc sa ii fie recunoscuta cat de curand o a doua minune pentru a deveni oficial sfant. Desi eu cred e e demult acolo sus unde ii este locul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu