Pages

vineri, 3 iunie 2011

Concurenta in Romania

Am ajuns la concluzia ca in tara noastra concurenta nu exista. Chiar as fi bucuros daca cineva m-ar contrazice, dar nu cred ca se va intampla.

1. Magazinele online
Bineinteles, cel mai usor de cautat si comparat.
Caut un produs X peste tot. Fiecare magazin online il are cam la acelasi pret. Diferente exista, dar sunt infime. Nu inteleg cum nemtii sau englezii pot sa il vanda cu peste 30% mai ieftin decat noi. Ati ce "deh, transportul, TVA-ul,..". si daca v-as spune ca unii intreprinzatori reusesc sa le aduca de acolo, sa isi puna adaos, sa iti ofere transport gratuit acasa (in alt judet) si tot sa fie cu 25%-30% mai ieftini decat magazinele online?

2. Magazinele traditionale
Acelasi produs luat de la Zara & Co (Zara / Bershka / Stradivarius / Pull and Bear) din Paris e cu 5-10% mai ieftin ca aici (pret normal), iar de reduceri, ce sa zic? Ca la noi nu mi-a fost dat sa vad reduceri serioase (poate un cos-doua ici-colo), vai-vai 50%-60% din preturile super-umflate, pe cand in sezonul de reduceri in Paris, Salonic, samd gasesti (si la Zara & Co) 1/3 din magazin la 5-10 eur, inca 1/3 la 15 eur si doar 1/3 cu "colectia noua" la pret mare? De ce acolo se poate si aici nu?

3. Piata agricola
In primul rand piata la noi a devenit aprozar in aer liber. 1-2 producatori agricoli, si restul smenari si magazine-aprozar. Singura diferenta e ca nu iti taie bon. Toti au acelasi pret, toti au aceleasi produse, toti le au din acelsi loc (capsunile din Satu-Mare, rosiile, in functie de sezon - Turcia, Italia, sera Ungaria, vara si de la noi, merele la fel...).
Ce sa mai zic ca saptamanile trecute au fost mai scumpi cartofii in "piata" decat la buticul de la colt. Sa fie de la depozite diferite?

4. Piata de turcisme
Nu am mai calcat de multisor prin acea piata. Dar ultima mea imagine era aceeasi: cam aceleasi produse si aceleasi preturi pe toate mesele.

5. Corporatiile internationale
Mai ieri era prin ziare ca si Vodafone / Orange / Cosmote s-ar putea sa se fi inteles la preturi. Nu m-ar mira. Si nu sunt singurii.

Concluzii
Clar, suntem luati de prosti. Si saraci, si cu banii luati.
Majoritatea se aprovizioneaza din acelasi loc, apoi isi pun adaosul, de obicei cam acelasi.
Firmele mari de afara vin, vad ca se poate si.. de ce sa castige mai putin, facand concurenta si oferte, cand pot sa stea cu burta la soare si sa castige mult?
Guvernul.. ei, in istorie toate guvernele doar au protejat bogatia pe banii saracilor, fiti linistiti si... spor la munca!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu