Pages

vineri, 9 septembrie 2011

De care GPS sa imi iau? (Review North Cross ES515)

Am trecut si eu prin intrebarea "ce GPS sa imi iau?". Si nu a fost usor.

Pai ce e un GPS? Un aparat cu receptor de la sateliti, cu un program de navigatie, un ecran pe care sa iti arate drumul si un difuzor ca sa iti povesteasca drumul. Ecranul cam trebuie sa fie tactil, ca sa poti introduce destinatia si ruta, si daca nu e tactil e prea mare risipa de spatiu.

Ce variante ar fi? Un smartphone, un PDA sau un PND. Frumoase prescurtari, nu?

Clar nu vroiam sa folosesc telefonul pe post de GPS. Nu am gadget / smartphone, deci investitie tot trebuia facuta, dar pe telefon te poate suna cineva in cel mai prost moment, ecranul e mic, bateria la fel. Nu, nu vreau asa.

PDA e un mini-computer. Cele noi au si receptor GPS. Ai un WindowsCE pe el si iti instalezi ce vrei. Suna bine, in teorie. Dar din ce am vazut pe net, preturile nu sunt mici. Si nu prea as folosi extra. Tu ai pune Office si ai edita documente pe el, de exemplu? Eu sigur nu.



PND este personal navigation device. Adica banalul GPS. Dar am aflat ca exista cu si fara program de navigatie instalat. Ce e un PND? Un fel de PDA, dar sistemul e facut incat sa nu poti porni orice aplicatii pe el. Mai minimalist.

Daca ai programul instalat, teoretic nu ai probleme. Dar numai teoretic. Practic programul probabil deja e vechi. Si probabil nu contine multe harti. Si te poti trezi ca vrei sa mergi in concediu cine stie unde si aparatul stie doar autostrazile si solselele mai importante din tara aia, nicidecum straduta unde este hotelul/vila unde esti cazat. Si va trebui sa iti faci update la harti. Poate ca gratuit in primul an si doar la hartile cumparate initial si sigur pe bani in rest.

Daca nu ai programul instalat va trebui sa cauti pe net sau sa intrebi la prieteni. Sau sa cumperi, ceea ce e putin probabil la noi in tara. Cu sau fara softul instalat, tot la asta ajungi.


Eu mi-am luat PND North Cross ES515.
De ce? Pentru pretul rezonabil pentru ce stie sa faca. Are ecran destul de mare (diagonala 5 inch, rezolutie 480 x 272), procesor OK (533 Mhz), chipset GPS bun (am inteles ca chiopset-urile Atlas sunt printre cele mai bune, iar acesta are Atlas V) are 128 MB RAM!

Cand am cautat informatii despre GPS-uri am citit ca multi au avut probleme de memorie - de la banalul "out of memory" la blocari ale aplicatiei sau sitemului la cam toate aparatele cu 64MB RAM. Probabil depindea de soft si de "extra"-urile programului. Eu am decis sa iau varianta cu 128MB. Sa nu ma leg la cap. Sa am cladiri 3D, ca se poate. Sa am cat mai multe informatii, ca de aia il iau.


Ce extra-uri mai are aparatul? Iesire casti, redare audio si video (probabil pot sa il folosesc ca mp3 sau video player daca ma plictisesc prea tare, nu am incercat). E subtire. Are WindowsCE 6. Poti sa pui pe el 3 programe de navigatie diferite. Poti sa ii pui microSD, desi nu e necesar, cei 8GB de storage sunt suficienti pentru un program de navigatie si hartile pentru tarile in care ai sanse sa ajungi.

Producatorul cica este elvetian, desi aparatele tot Made in China sunt. Dar la sub 300 RON nu poti sa il iei si aurit, si cu pietre swarovski, nu?

Probleme? Am avut si de alea. La un moment dat s-a intamplat ceva cu ecranul si nu s-a mai vazut bine. Posibil sa fi fost din cauza ca am scos intai mufa din aparat si apoi de la bricheta, nu stiu. Cei de la eMAG l-au reparat fara probleme.

Eu il recomand cu caldura. Si are multe review-uri si punctaj mare la eMAG, deci si multi altii sunt multumiti de el. Sper ca te-am ajutat sa alegi bine.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu