Pages

duminică, 18 martie 2012

Google ne spioneaza?

"Google ne spioneaza". Cam asta a fost una din cele mai importante stiri in perioada 1 martie. Bineinteles, nimeni nu s-a sinchisit sa explice ca Google spioneaza de mult timp si nu este singura firma care face acest lucru pe internet. Ei doar au avut bunul simt sa ne anunte (chiar daca destul de tarziu).

Oricine vrea sa afle cine le citeste site-ul, ce citeste, toti care pun bannere vor sa afle ce te intereseaza pentru ca tu sa dai click pe bannerul lor si sa le cumperi produsele. Toata aceasta informatie, mai devreme sau mai tarziu, intr-un fel sau altul, se traduce in bani pentru ei. Si este destul de normal, intr-un fel.

Browserul este pe gratis, motoarele de cautare sunt pe gratis, informatia de pe internet este gratis. Dar oameni au lucrat pentru ele si sunt platiti. Platiti chiar bine. Din ce bani? Google si altii castiga bani pe care nici nu ti-i poti magina. De unde? De la tine. Faptul ca tu "te dai pe net" pentru ei inseamna bani de la cei ce vor sa iti vanda tie cine stie ce. Te deranjeaza? Nu vad de ce.

Pana si eu am bannere, pana si eu verific cine imi intra pe site. Atata ca eu probabil nu voi face avere cu asta.

Aaaa, internetul e plin de bannere enervante? Si ce daca? Se rezolva. Nu vrei ca lumea sa afle pe unde te dai pe net? Nici o problema. Aici te ajut eu. Exista plug-in sau add-on si pentru Chrome, si pentru Firefox. Daca folosesti alt browser... problema ta.



Bannere.
AdBlock Plus este prietenul tau. Il instalezi, il configurezi, e foarte usor. Si gata, numarul de bannere va scadea simtitor. La configurare vei alege o lista de "reguli" de blocare la care sa fii inscris. Probabil in primele zile vei mai gasi unele bannere care te deranjeza. Oricum, mult mai putine.
Si pe acelea poti sa le blochezi, numai sa fii atent sa nu blochezi mai mult decat ti-ai dori. Se pot bloca mai usor in Firefox decat in Chrome, daca ai nevoie de ajutor sa spui care este pagina cu pricina si voi incerca sa te ajut.

Spioni.
Pentru asta vei folosi Ghostery. Dupa instalare, checkuiesti cam tot de la setari. Ghostery va afisa in dreapta-sus lista cu "spioni". Dand click pe fantoma cea prietenoasa vei putea selecta spionii pe care ii vrei blocati. La urmatoarele intrari, vei incepe sa ai din ce in ce mai multe site-uri spion "taiate" de pe lista. Acelea nu mai "suna acasa" sa zica ce faci.


Mare atentie! Toate aceste pluginuri se bazeaza pe blocat script-uri. Si cum nimeni nu este perfect, se poate intampla (foarte rar) ca site-uri sau parti din ele sa nu funtioneze bine (sa se fi blocat script-uri bune). De aceea, daca nu site vezi ca merge prost, il adaugi la "white list" sau dezactivezi (cel putin temporar) noile plugin-uri.

Browsing placut!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu